Trapučiai – grūdų produktai

pagal | 2017-11-26

Parduotuvių lentynose, dažniausiai sveiko maisto skyriuose, akys raibsta nuo gausios trapučių įvairovės. Kokie produktai yra tie įvairiausių grūdų trapučiai?

 

Geriausi grūdiniai produktai

Taip šiuos produktus vertina juos gaminančio „Ustukių malūno“ vadovas Giedrius Uždavinys. „Trapučiai yra vieni iš sveikiausių grūdinių produktų, nes jie termiškai apdorojami vos penkias sekundes. Kiti produktai būna gana ilgai verdami, kepami ir taip neigiamai paveikiama jų vadinamoji vitaminų bazė. Trapučių gamybos procesas – ganėtinai trumpas, tad grūduose esančios naudingos medžiagos nesunyksta“,- aiškina G. Uždavinys.

Pašnekovo teigimu, visus Lietuvos rinkai tiekiamus trapučius jų bendrovė pagamina pati, be to, dažniausiai iš mūsų krašte užaugintų grūdų: kviečių, speltų, grikių, kukurūzų (dalis jų yra lietuviškos kilmės, dalis atvežta iš kitų šalių), išskyrus ryžius – jie yra importuojami.

Trapučiai gaminami iš aukščiausios kokybės ryžių, grikių, kukurūzų. Genetiškai modifikuoti grūdai nenaudojami. Iš pradžių grūdai šiek tiek apvalomi, tik ryžiai naudojami šlifuoti. Trapučių gamybai naudojama juoduota druska, tačiau G. Uždavinio tikinimu, jos kiekis neviršija 0,4 g. Trapučiuose nėra nieko nereikalingo – nei sintetinių skonio stipriklių, nei konservantų, nei dirbtinių dažų, nei cukraus, nei papildomų riebalų.

 

Kaip gaminami trapučiai?

Specialiose talpyklose grūdai suspaudžiami ir pakaitinami iki penkių sekundžių. Aukštoje temperatūroje grūdai sprogsta ir suformuoja skanius maistingus trapučius. Taip gaminant nesunyksta naudingosios medžiagos, maistas tampa lengvai virškinamas.

Trapučiai – ilgai negendantys produktai. Jie pakuojami į plėvelę, apsaugančią nuo tiesioginio sąlyčio su aplinka. Todėl šie produktai gali išlikti nepakeitę savo skonio savybių metus ar net ilgiau.

Pasak pašnekovo, lietuviai labai pamėgo šį lengvai virškinamą ir maistinių medžiagų turtingą maistą ir noriai jį perka. Iš gausios šių produktų pasiūlos paklausiausi yra kukurūzų trapučiai. Matyt, jų skonis mūsų vartotojams priimtiniausias. Kad dar labiau padidintų trapučių patrauklumą, gamintojai paskanina juos šokoladiniais ar kitokiais glaistais, maišo kelių rūšių grūdus.

Trapučiai ir traškučiai – ne tas pats

 

Lietuvos dietologų draugijos viceprezidentė, klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, kad liaupsinant gerąsias trapučių savybes nereikėtų užmiršti, jog trapučiai ir traškučiai nėra tie patys produktai. Paprastai traškučiais vadiname produktus, pagamintus iš bulvių, o trapučiais – iš grūdinių kultūrų. Bulvės ir grūdai savo chemine sudėtimi itin skiriasi. Be to, gaminant bulvių traškučius papildomai naudojami riebalai, o trapučiuose dažniausiai riebalų būna tiek, kiek jų turi patys grūdai. Kita vertus, trumpalaikis grūdų apdorojimas aukšta temperatūra leidžia kur kas geriau išsaugoti maistingąsias grūdų medžiagas nei tokiomis pat sąlygomis ilgai trunkantis jų ruošimas.

Perdirbant krakmolingus maisto produktus, tokius kaip bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, duona, sausainiai, kava, aukštoje temperatūroje (įskaitant virimą riebaluose, kepimą ir skrudinimą) susidaro cheminė medžiaga akrilamidas. 2005 metais Europos maisto saugos tarnyba atkreipė dėmesį, kad akrilamidas gali būti pavojingas sveikatai, nes ši cheminė medžiaga yra žinoma kaip kancerogeninė ir genotoksiška, t. y. gali sukelti vėžį ir pažeisti DNR – ląstelių genetinę medžiagą). Gaminant trapučius ši kenksminga medžiaga nesusidaro.

„Įvertinus technologinius trapučių gamybos procesus, drąsiai būtų galima šiuos produktus priskirti prie sveiko maisto. Neišskirčiau jokios trapučių rūšies kaip sveikesnės ar labiau rekomenduotinos. Taip pat nesiūlyčiau duonos gaminių keisti trapučiais. Trapučiai galėtų būti kaip atskiras patiekalas šalia duonos. Pavyzdžiui, per pusryčius galima valgyti duoną su kokybiška mėsa, o tarp pagrindinių valgių – trapučių su riešutų sviestu, medumi ar uogiene“, – pataria gydytoja dietologė.

Trapučiai tinka ir dietinei mitybai. Jais galima užkandžiauti kur kas dažniau ir drąsiau nei, tarkime, bulvių traškučiais. Mat bulvių traškučiai, kaip jau minėta, gaminami naudojant riebalus. 1 g jų suteikia 9 kilokalorijas, o grūdinių produktų, kuriuose yra krakmolo, – tik 4.

Dietologės J. Dobrovolskienės teigimu, trapučiai galėtų būti puikūs produktai cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, tik atsargiau reikėtų vartoti ryžių trapučius, mat jų glikemijos indeksas yra net 91 (grynos gliukozės glikemijos indeksas siekia 100), tad jų suvalgius padidėja cukraus kiekis kraujyje. Trapučiuose nėra cholesterolio ir glitimo, todėl juos gali vartoti širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys, alergijos varginami žmonės.

Trapučiai taip pat labai tinka tiems, kurie neturi galimybės papusryčiauti ir užkandžiauti tarp pagrindinių valgių. Žinoma, kaip ir visuomet, nedera prarasti saiko.

 

Saugūs produktai

Trapučiai yra ne tik sveiki, bet ir saugūs. Tai patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Vida Jarošienė.

Pasak pašnekovės, kartais sulaukiama skundų dėl šių produktų kokybės (prekinės išvaizdos ir pan.), tačiau saugos reikalavimų neatitikties atvejai – reti. Pavyzdžiui, 2014 metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo tik vieną pranešimą dėl nesaugių ekologiškų kukurūzų trapučių „Auchan Bio“ – Belgijos didmeninė įmonė savikontrolės procedūrų metu nustatė, kad jos platinamuose ekologiškuose kukurūzų trapučiuose yra mikotoksino deoksinivalenolio (DON) likučių, viršijančių didžiausią leidžiamą kiekį. Tai pelėsinių grybų gaminamas toksinas, dažniausiai aptinkamas grūduose. Lietuvoje minėtais produktais prekiavo „BIO Sala“. Jai nedelsiant buvo uždrausta jais prekiauti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.