Skėtinė širdažolė – mūsų sveikatai

pagal | 2017-11-20

Pagal senovės graikų padavimus, širdažolė buvo pavadinta išmintingojo kentauro Chirono, sumanaus gydytojo, garbei. Šio augalo sultimis jis išsigydė žaizdas, todėl širdažolė buvo vadinama „kentauro žole“. Širdažolė pas mus dar vadinama drugžole, skiaute, šimtažiede, šimtamace, širdies žole.

Skėtinė širdažolė yra gencijoninių šeimos vienametis ar dvimetis augalas, išaugantis iki 35 cm aukščio. Augalas paplitęs visoje Lietuvos teritorijoje, nors aptinkamas negausiai. Skėtinės širdažolės auga pievose, šlaituose, dirvonuose, krūmuose, lapuočių ir mišrių miškų laukymėse. Žydi nuo birželio mėnesio iki rudens. Mūsų šalyje taip pat auga ne prastesnėmis vaistinėmis ypatybėmis pasižyminti gražioji širdažolė.

Vaistams vartojama visa antžeminė augalo dalis. Ją geriausi pjauti vos pradėjus augalui žydėti, kol nepradėję gelsti pamatiniai lapai. Džiovinti žaliavą reikėtų plonai paskleidus ant popieriaus pavėsyje gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje patalpoje. Iš 100 g šviežios žolės gaunama 25-56 g sausos žaliavos. Išdžiūvę stiebai būna pilki, keturbriauniai, lapai žali, žiedai rožiniai, violetinio atspalvio. Visas augalas labai kartus, be kvapo. Tinka vartoti dvejus metus.

Skėtinės širdažolės turi karčiųjų, dervinių ir dažinių medžiagų, glikozido centaurino, vitaminų, karotenoidų, eterinio aliejaus, alkaloido gencianino, kuris šalina iš organizmo kirmėles, bei mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, geležies, seleno, vario. Nustatyta, kad širdažolėse esantis genciopikrinas naikina virškinamojo trakto parazitus.

Medicinoje širdažolės vartojamos apetitui ir virškinimui gerinti. Liaudies medicinoje širdažolių preparatų patariama vartoti sergant įvairiomis skrandžio ir žarnyno ligomis: gastritu, dizenterija, dispepsija, meteorizmu, graužiant rėmeniui, pykinant ar vemiant. Širdažolių preparatai gerina žarnyno peristaltiką, pasižymi vidurių laisvinamuoju poveikiu. Preparatai vartojami sergant kepenų, tulžies pūslės, inkstų bei širdies ligomis, mažakraujyste, organizmui stiprinti, ypač po sunkių ligų, taip pat kaip kirmėles varantys bei alkoholizmą gydantys vaistai. Skėtinių širdažolių preparatai gydo lytines ligas, ramina nervus, ypač tinka patyrusiems fizinį bei protinį nuovargį. Širdažolių preparatai padeda ir nuo migrenos.

Dėmesio: širdažolių preparatų negalima vartoti žmonėms, kurių padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, žemas kraujospūdis arba didelis apetitas. Nuo per didelių augalo preparatų dozių gali sutrikti virškinimas. Prieš gydantis širdažolių preparatais reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

 

Širdažolių antpilai

Skėtinių širdažolių antpilas sergant lėtiniu hepatitu ar cukriniu diabetu: 10 g džiovintos žolės užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šilto antpilo po pusę stiklinės 2 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Skėtinių širdažolių antpilas skrandžio veiklai suaktyvinti bei apetitui pagerinti: šaukštą džiovintos žolės užpilkite stikline šalto virinto vandens ir palikite 5-6 valandas kambario temperatūroje nusistovėti, paskui nukoškite. Antpilą išgerkite per dieną.

Antpilas sergant širdies ligomis bei organizmui stiprinti: šaukštelį smulkintos žolės suberkite į termosą, užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite 15-20 minučių nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo keturias savaites po stiklinę 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Antpilas sergant gastritu, tulžies pūslės ligomis: šaukštą skėtinių širdažolių užpilkite 250 ml verdančio vandens, palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite antpilo po šaukštą pusvalandį prieš valgį. Šiuo antpilu galima plauti egzemos, diatezės bei neurodermito pažeistą odą.

Klimakteriniu laikotarpiu, esant hipertenzijai, patariama gerti širdažolių nuoviro, pagaminto iš tokio pat žaliavos kiekio.

Spiritinis skėtinių širdažolių antpilas: 20 g susmulkintų skėtinių širdažolių užpilkite puse stiklinės degtinės, palikite 7-14 dienų nusistovėti, kasdien antpilą pakratykite, paskui nukoškite. Spiritinio širdažolių antpilo gerkite po 15-20 lašų 20-30 minučių prieš valgį. Karstelėjęs spiritinis skėtinių širdažolių antpilas gerina apetitą, skatina skrandžio ir tulžies sulčių skyrimąsi.

Spiritinio širdažolių antpilo galite pasigaminti ir kitu būdu: 50 g širdažolių užpilkite puse litro spirito, vėsioje vietoje palikite 20 dienų nusistovėti, paskui nukoškite. Jei sutriko skrandžio ir virškinamojo trakto veikla, neturite apetito, šio antpilo gerkite po 10 lašų pusvalandį prieš valgį. Šiuo antpilu taip pat patariama gydyti kolitą bei dizenteriją.

 

Nuovirai

Širdažolių nuoviras sergant lėtiniu gastritu arba tulžies pūslės ligomis: 20 g skėtinių širdažolių užpilkite litru vandens, pakaitinkite pusvalandį verdančio vandens vonelėje, paskui nukoškite. Gerkite šio nuoviro po stiklinę 3 kartus per dieną 40 minučių prieš valgį.

Nuoviras sergant cukriniu diabetu, lėtiniu hepatitu, apetitui bei virškinimui gerinti esant sumažėjusiam skrandžio sulčių skyrimuisi: 2 šaukštus (10 g) susmulkintos žolės užpilkite stikline verdančio vandens, pakaitinkite 15 minučių verdančio vandens vonelėje. Palikite 45 minutes nusistovėti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite ir įpilkite verdančio vandens iki pradinio lygio. Gerkite po trečdalį arba po pusę stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

 

Gydomieji mišiniai su širdažolėmis

Sutrikus skrandžio bei žarnyno veiklai: susmulkinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite skėtinių širdažolių, ramunėlių žiedų ir valerijonų šaknų. Šešis gramus vaistinių augalų mišinio užpilkite 250 ml vandens, pavirkite 10 minučių ant mažos ugnies, palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Nuoviro gerkite po 50 ml 4 kartus per dieną prieš valgį.

Sergant cholecistitu: susmulkinkite ir sumaišykite po 2 g ajerų šaknų, smiltyninių šlamučių žiedų bei širdažolių žolės, užpilkite 2 stiklinėmis šalto vandens ir palikite 8 valandas prisitraukti, paskui 5 minutes pavirkite ant mažos ugnies, nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną valandą po valgio.

Sergant gastritu ir esant sumažėjusiam skrandžio sulčių skyrimuisi: sumaišykite po 20 g karčiųjų kiečių, širdažolių žolės ir apelsino žievelių, užpilkite litru verdančio vandens, palikite 4 valandas nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną prieš valgį.

Šaltinis „Savaitė“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *