Jei sutriko medžiagų apykaita

pagal | 2017-12-08

Medžiagų apykaita – tai žmogaus organizme vykstančių biocheminių procesų visuma. Organizmas nuolat sąveikauja su aplinka: paima iš jos maisto medžiagas, jas skaido, o nereikalingas pašalina. Sutrikusį medžiagų apykaitos procesą galima normalizuoti ir pasitelkus liaudies medicinos patarimus
Kai medžiagų apykaita – gera, nuolat atsinaujina organizmo ląstelės. Atsinaujinimo metu jų cheminė sudėtis nepakinta. Tačiau jei žmogus suserga bet kokia liga, sutrinka ir jo organizmo medžiagų apykaitos procesas. Labiausiai medžiagų apykaita sutrinka, kai žmogus suserga skydliaukės ligomis ar badauja. Sutrikusią medžiagų apykaitą lemia ir netinkama mityba – persivalgymas ar nepakankamas kiekis suvartojamo maisto. Kai sutrinka medžiagų apykaita, organizme pradeda kauptis riebalinės medžiagos arba, atvirkščiai, būtinos medžiagos pašalinamos iš organizmo. Žmogus nutunka arba visiškai išsenka.

Vaistai iš virtuvės
Salierų antpilas: 2 šaukštus smulkintų salierų gumbų užpilkite stikline šalto virinto vandens, palikite 2 val. nusistovėti, nukoškite. Antpilo gerkite po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną. Jis gerina medžiagų apykaitą.
Jei sutriko organizmo medžiagų apykaita, valgykite baklažanų, vynuogių, agrastų, aviečių, pomidorų, brokolių, kopūstų.
Lengvai medžiagų apykaitą skatina aitriosios paprikos, juodieji pipirai, cinamonas, ciberžolės, česnakai.
Maisto produktai, kuriuose gausu magnio, padeda deginti riebalus: špinatai, ankštinės daržovės, kviečių sėlenos, saulėgrąžų sėklos, menkių kepenėlės
Avižinėje košėje ir rupių miltų duonoje gausu angliavandenių, kurie pagreitina chemines reakcijas mūsų kūne. Pusryčiams nesirinkite greitai paruošiamų avižinių dribsnių, nes tik minimaliai apdorotuose dribsniuose išlieka maksimalus kiekis naudingųjų medžiagų.
Normaliai organizmo medžiagų apykaitai būtini ir pieno produktai. Daug kalcio, baltymų ir virškinimui naudingų medžiagų bei mažai kalorijų turintis neriebus jogurtas yra puikus kasdienės mitybos produktas.
Ryte ir vakare suvalgykite po šaukštelį linų sėklų, užgerdami vandeniu arba pienu.
Per dieną išgerkite 2 – 3 puodelius žaliosios arbatos. Ji padės pašalinti iš organizmo toksinus ir sumažins paburkimus. Arbatoje esantis kofeinas padeda greičiau deginti kalorijas, palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir gerina širdies darbą.
Vietoj gaivos gerkite šaltos vaistinių melisų arbatos – ji gerina medžiagų apykaitą.

Gydomosios kiaulpienės
Kiaulpienių lapai, šaknys ir sultys gerina skydliaukės ir virškinamojo trakto veiklą, tirpdo susikaupusias riebalų atsargas.
Kiaulpienių nuoviras: šaukštą susmulkintų kiaulpienių lapų ir šaknų užpilkite stikline vandens, pavirkite 15 min. ant mažos ugnies, palikite 45 min. nusistovėti, nukoškite ir įpilkite tiek verdančio vandens, kiek jo buvo iš pradžių. Gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
Kiaulpienių lapų antpilas: šaukštą susmulkintų kiaulpienių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Antpilo gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.
Spiritinis kiaulpienių šaknų antpilas: šaukštą susmulkintų kiaulpienių šaknų užpilkite stikline degtinės, palikite 2 savaites nusistovėti, retkarčiais pakratykite, paskui nukoškite. Šio antpilo gerkite po 30 lašų 3 kartus per dieną prieš valgį.
Valgykite šviežių kiaulpienių lapų, gerkite kiaulpienių sulčių po šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Naudingi ir paprastieji varpučiai
Varpučių šaknų antpilas: 15 g susmulkintų varpučių šaknų užpilkite 2 stiklinėmis šalto virinto vandens, palikite 12 valandų nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
Varpučių šaknų nuoviras: 4 šaukštus susmulkintų varpučių šaknų užpilkite 5 stiklinėmis verdančio vandens, virkite ant mažos ugnies, kol liks ketvirtadalis skysčio. Gerkite po šaukštą 4-5 kartus per dieną prieš valgį.

Vaistinių augalų antpilai
Miško žemuogių antpilas: 4-5 šaukštus susmulkintos žydinčių miško žemuogių žolės užpilkite litru verdančio vandens, palikite 2 valandas nusistovėti, paskui nukoškite. Jei sutriko medžiagų apykaita, gerkite šio antpilo po trečdalį stiklinės 3-4 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.
Trikerčių žvaginių antpilas: šaukštą susmulkintos trikerčių žvaginių žolės užpilkite stikline verdančio vandens, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo po pusę stiklinės 3 kartus per dieną20 minučių prieš valgį.
Triskiaučių lakišių antpilas: vakare 4 šaukštus susmulkintos džiovintos triskiaučių lakišių žolės suberkite į termosą, užpilkite litru verdančio vandens, palikite nusistovėti per naktį, paskui nukoškite. Antpilo gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
Ievų žiedų antpilas: šaukštą džiovintų ievų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.

Vaistinių augalų nuovirai
Paprastųjų trūkažolių nuoviras: 2 šaukštus susmulkintos paprastosios trūkažolės (cikorijos) su šaknimis užpilkite 2 stiklinėmis karšto vandens, pavirkite pusvalandį, palikite 10 minučių nusistovėti, paskui nukoškite ir į nuovirą įpilkite tiek verdančio vandens, kiek jo buvo prieš virimą. Nuoviro gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.
Siauralapių gauromečių (ožkarožių) nuoviras: 2 šaukštus susmulkintų siauralapių gauruomečių užpilkite puse stiklinės verdančio vandens, užvirkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio nuoviro po trečdalį stiklinės 2-3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
Graikinių riešutmedžių lapų nuoviras:10 g susmulkintų džiovintų graikinių riešutmedžių lapų užpilkite stikline karšto vandens, pavirkite 10 minučių ant mažos ugnies, palikite 45 minutes nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio nuoviro po šaukštą 3 kartus per dieną.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *